En enklere hverdag eller en utryddelse av arbeidsplasser?

En enklere hverdag eller en utryddelse av arbeidsplasser?

– Når programmerte maskiner tar over arbeidsplasser

Har kunstig intelligens noen påvirkning på prosjektledelse? | Norsk  Forening for Prosjektledelse
Bilde tatt fra https://prosjektledelse.org/har-kunstig-intelligens-noen-pavirkning-pa-prosjektledelse/

Jeg har tidligere på bloggen skrevet om hvordan digitaliseringen kan ha en betydning for fremtidens samfunn. Jeg har vært innom hvordan det vil være å miste den gode kassemedarbeideren, eller hvordan konsekvenser som kan forekomme når man begynner å ta i bruk en mer virtuell virkelighet i samfunnet. Arne Krokan foreleste oss på hvordan kunstig intelligens og maskinlæring kan påvirke fremtiden vår etter tid. Her ble det dratt opp etikkens side rundt kunstig intelligens, der det ble diskutert forholdet mellom mennesket og maskiner, noe jeg syns er svært interessant og viktig å ha en mening om.

I dette innlegget skal jeg se litt nærmere på først og fremst hva kunstig intelligens handler om, der jeg har valgt ut en artikkel som interesserer meg og som kan beredte mer i dybden hva slags fordeler og ulemper dette kan ha i fremtiden vi skal leve i.

Roboten Baxter

A Long Goodbye to Baxter, a Gentle Giant Among Robots | WIRED
Bilde tatt fra https://www.wired.com/story/a-long-goodbye-to-baxter-a-gentle-giant-among-robots/

Foreleser Krokan innleder temaet om kunstig intelligens, der han forklarer at det både kan være så mye, men også alt fra “enkle” statistiske modeller som lineær regresjon til dype nevrale nett. Videre viser han frem flere eksempler på hvordan oppgaver disse maskinen er programmert til å gjøre. Her for vi blant annet et innblikk på fenomen roboten Baxter, som var den første roboten som ble laget opp sånn at den ikke trengte å bli programmert for hver enkelt oppgaven den skulle løse. Det jeg syntes var litt spesielt med roboten Baxter, var at den ble laget med en funksjon som der den skulle tenke litt mer som det var et mennesket man samhandlet med.

Samtidige som jeg syns det er veldig fascinerende over hvor langt vi har kommet med teknologien, så synes jeg også det kan virke litt skremmende. Man vet fortsatt ikke helt sikkert om hvilken effekt kunstig intelligens vil være med på å bedre samfunnet vi lever i.

Bruk av kunstig intelligens i helsesektoren

Kunstig intelligens i helsetjenester
Bilde tatt fra https://www.tekna.no/fag-og-nettverk/IKT/ikt-bloggen/kunstig-intelligens-i-helsetjenester/

Artikkelen jeg valgte å skrive rundt, er bruk av den kunstige intelligens i helsefaktoren. Den kunstig intelligens er stadig i rask utvikling, og tema om helse er et av de store faktorene med mest potensial til å utnytte mulighetene som ligger i en slik teknologi. Hvor mye er folk villig til å legge i en mennesket lagd programmering? En rapport viser til at det blir investert titalls milliarder kroner hvert år i selskaper som lager produkter for helse basert på kunstig intelligens i USA https://ehealthresearch.no/rapporter/andre/utredning-om-bruk-av-kunstig-intelligens-i-helsesektoren . Bruk av kunstig intelligens innenfor helsesektoren er fortsatt i start fasen, men det sies at det vil bli en utrolig viktig faktor for helsevesenet i fremtiden.

Det finnes derfor et godt grunnlag for grunnleggende forskning, utvikling og bruk av kunstig intelligens i helsesektoren. Om dette skal lykkes, må man i større grad finne grunnforskning, algoritmer og teknologiutvikling med konkrete problemstillinger fra helsesektoren. Her i landet er det en stor grad av digitaliseringen og store mengder data. Hvor vil vi være om 20 år? Vil den kunstige intelligens være en stor del av samfunnet vårt? Det er mye positivt som kommer ved denne nye utviklingen. Hvis vi går tilbake til innleggene om den gode kassemedarbeideren. Noe som er programmert, vet vi ikke kan bli bestikket. Dette kan føre til mindre korrupsjon i samfunnet og gjør det til et mindre dårligere sted å bo på. Så kanskje man like greit kan bytte ut den gode kassemedarbeideren? #ThoughtsOfTheWeeek

– Liv-karin

KILDER:

https://tidsskriftet.no/2019/09/leder/kunstig-intelligens-vil-endre-helsetjenesten?fbclid=IwAR3ixtC1Pr8bsgW4nTnKGoDtWbQpTUCDs6CU4VnRmsV7iVWbt7ggQ23vufQ

ttps://www.wired.com/story/a-long-goodbye-to-baxter-a-gentle-giant-among-robots/

https://www.tekna.no/fag-og-nettverk/IKT/ikt-bloggen/kunstig-intelligens-i-helsetjenester/

finn en artikkel på nett som handler om kunstig intelligens. Legg inn lenke til artikkelen og skriv litt om hvorfor du valgte denne artikkelen. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *