Mer åpenhet for en grønn forretningsmodell

Mer åpenhet for en grønn forretningsmodell

Bærekraft er en viktig del av omstillingen — Vidsikt

I disse tider skriver vi eksamensoppgave om virksomheten Too good to go. De har valgt å drive virksomheten sin med en grønn forretningsmodell. I dette blogg innlegg vil jeg gå nærmere inn på forretningsmodellen til Too good to go og se hvor den kan befinne seg i denne 6-trinns strategi trappen.

Markedssegment:

Too Good To Go har ingen avgrensede segmenter. De ønsker å nå ut til flest mulig for å bidra mest mulig til kampen mot matsvinn. Too Good To Go sikter seg mot «alle» forbrukere som bevisst vil bidra med å redusere matsvinn. De jobber nå også med å engasjere et yngre publikum for å gjøre den kommende generasjonen mer bevisst på grønne valg i hverdagen.  Dette er nødvendig for at FN´s bærekraftsmål om å halvere matsvinnet innen 2030 skal nås (toogoodtogo, 2020).

Verdiløfte:

Too Good To Go har en forretningsmodell som bidrar til å skape verdi rundt ressurssløsing. Too Good To Go gir kunden muligheten til å hjelpe til å bekjempe matsvinn og minske unødvendige klimagasser, ved et trykk i appen deres, lett, billig og enkelt. Kundene får god og trygg mat, samarbeidspartnerne får redusert matsvinn samt de får en profitt, når ut til nye kunder og vil redde miljøet. De ønsker å vokse så mye som mulig for å spre budskapet, dele kunnskapen sin, dele sine tips og hjelpe mennesker til å bidra i kampen mot matsvinn. 

Verdi levering: 

Too good to go leverer verdi til kunden gjennom å ha gode samarbeidspartnere, er lett tilgjengelige og har en velfungerende app. De har en rekke samarbeid med kjente spisesteder som Baker Hansen, W.B. Samson, Åpen Bakeri, Narvesen, Starbucks, Oslo RAW, Ekstra og Meny, for å nevne noen. Starbucks daglig leder Trude Beck ser mange fordeler for både forbrukere, miljøet og serveringssteder ved å ha et samarbeid med Too Good To Go (oslo-s, 2019). Ved at slike samarbeid utarbeides vekker det til nye muligheter. 

Den grønne strategi trappen

Strategi for grønn vekst - Millum
Skjermbildet tatt fra www.millum.no

Ved å arbeide godt ut ifra 6-trinns trappen, vil man kunne finne gode ideer som skal hjelpe bedriften å gripe bærekraftige muligheter. Ved å identifisere tiltakene vi mener er relevant for virksomheten Too Good To Go, vil vi kunne få et bedre utgangspunkt og forståelse på hvilket tiltak man kan fokusere på videre.

Steg 1: Ditt utvendige uttrykk – Too good to go samarbeider med nærmiljøet ved at de har avtaler med lokale butikker og kafeer. En kan også tilby kunden muligheten til å gi bort et måltid til noen som trenger det. Kunden bruker ikke bedriftens egne lokaler, men samarbeidspartnerne sine.

Steg 2: Leverandørkrav – Too Good To Go må først å fremst ta for seg hva slags krav de skal ha til samarbeidspartneren. Leverandørene bør ha et grønt og klimavennlig fokus, slik at de er en god match med verdiene Too Good To Go står for. Det kan være negativt for Too Good To Go hvis samarbeidspartnerne har en miljøfiendtlig praksis, så det er viktig at samarbeidspartnerne er obs på hvilke retningslinjer de skal følge.

Ved å tilby en bærekraftig forretningsmodell for bedrifter, bidra den til en mer bærekraftig utvikling og skape verdi for både samfunnet og miljøet. Dette finner man i de 4 dimensjoner. Vi vil leve i en verden med muligheter for resirkulering av hele eller deler av produkter man produserer. Dette vil i helhet vise til at det er den mest lønnsomme og viktig retning å gå, for å kunne lykkes godt som bedrift.

Kilder:

Sosial kommunikasjon, Den grønne strategi trappa https://kristiania.instructure.com/courses/5617/files/518153?module_item_id=188544 (Hentet: 15.03.21)

https://www.vidsikt.no/nyheter/barekraftig-omstilling

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *