En pandemi som har gitt økonomiske problemer og økonomiske løsninger

En pandemi som har gitt økonomiske problemer og økonomiske løsninger

Se om du hadde peiling på grunnlegende økonomiske begreper. Foto: Colorbox.com
 Foto: Colorbox.com

Jeg har alltid vært en person som har hatt det meste og økonomi ha aldri vært et spørsmål. Som de fleste der jeg bor, tok jeg mopedlappen, ble tilbudt billappen, men valgte heler å rette veien mot hovedstaden rett etter fullføringen av 13 års skolegang. Jeg har aldri måtte forholde meg til penger, eller tenke over min personlig økonomi, men slik kunne det ikke være for alltid. Jeg begynte å legge mer merke til at alle pengene jeg fikk inn på kontoen, kunne gå like fort ut, uten og vite hvordan og hvorfor. Før jeg viste ordet av det så var det jeg som var personen som fikk konsekvenser for de dårlige økonomiske valgene. Viktigheten av å få en mer stabil oversikt på økonomien min, ble større enn noen gang. Det er ikke lett å flytte til en storby for seg selv. Dette er en stor påkjenning for de fleste. Når man kommer inn i en ond sirkel, der vaner med å kjøpe ting på avbetalinger og Credit blir en del av hverdagen fordi det føles som en lettere utvei der og da. Dette er en situasjon som ikke er uvanlig for unge studenter. Det skulle gå en god stund før jeg fikk snudd situasjonen og få ting på stell, men dette ble jeg nødt til når pandemien startet.

Foto: iStockphoto / Ketill Berger

Etter god tid og kjipe erfaringer, forstod man fort at slike løsninger alltid ikke lønnet seg. En mobil som kanskje kostet 10 000 kunne koste 14 000 på avbetaling. Det er 4000kr man kunne brukt på mat eller husleie. Utrykket «det enkleste er oftest det beste», har klart å lure mange i slike feller. Aldri kjøp med penger man ikke har, ble mottoet mitt frem over. Selv om man kanskje fikk lønning, stipend om to uker eller forså vidt bare noen få dager, var det alltid mye bedre å ta kjøps avgjørelsen når dagen var der. Slik kunne man se om det var noe til overs enn å gjøre et kjøp på Credit og måtte tilbakebetale i etter tid, og i de fleste tilfeller ventes det noe annet på ønskelisten da, og slik fortsetter den onde sirkelen. Når korona kom var det flere studenter og unge første gangs flyttere, som måtte ta store grep slik at livssituasjonen vil gå rundt. Flere ble permitter inkludert meg selv, og det var første gang jeg følte at jeg virkelig stod på bar bakke. Det kom til et punkt der man levde fra lønning til lønning, og det er ikke en anbefaling jeg kunne gitt til noen. Det har vært krevende å være student under en pandemi. Redusering av sosial kontakt med dine nære og kjære har ikke vært en lek, og for å toppe dette så har man i tillegg studie man har lagt seg inn for.

Coronavirus COVID-19
Foto: creativeneko/Shutterstock/NTB Scanpix

Vi er svært privilegerte som bor i et land med et vel fungerende velferdssystem. Like vel så var det mulighet for å kunne stått enda mer stødig på egne bein når pandemien slo. Jeg var heldigvis ikke en av de som måtte flytte hjem, og klarte meg svært godt, og har i ettertid kunne spart opp en egen kapital i løpet av denne tiden vi er i. Til å begynne med ble det bare gjort små enkle grep i hverdagen, som kunne utgjøre en stor forskjell i helhet. Kutting av take-away mat, mindre «kose drikking» i uke dagene, mer felles handel i kollektivet jeg bor i, var faktorer som hjalp meg spare store summer i månedene som fulgte. For meg begynte det med små inngrep som man nesten ikke tenkte over, til og ha en fast trekk i måneden til å kunne legge inn litt til bolig lån og litt til sparing. Selv etter det, så kunne jeg sitt igjen med penger til egent bruk og det er alltid en god følelse.

Dette året lik det som nettopp var, har ikke vært lett for folk flest, men jeg vil like vel si at jeg og flere av mine medstudenter har kommet veldig godt ut av det. Håndteringen av covid-19 situasjonen i utdanningssektorene, ble håndtert på en måte jeg ikke kunne ha forestilt meg. Jeg vil si at jeg har blitt en bedre student nå enn det jeg var før pandemien slo ut. Det å kunne finne struktur i den nye hverdagen, har vært svært beroligende. Jeg er en person som tar ting litt treigt, og i denne tiden har jeg følt på at jeg har kunne fått lov til å arbeide i mitt egent tempo. Engasjementet fra forelesere som har stått på hver uke, for å gjøre undervisningene så normale som mulig, har fungerte enormt. Jeg trodde aldri jeg skulle sitte med kamera på under en zoom undervisning, men slik har det vært siden enden av vinter semesteret.

I del 2 av dig2103 kurset ble vi introdusert for de grønne strategi modellene, der jeg og min gruppe valgte å skrive om virksomheten Too good to go. Formålet med virksomheten er å bekjempe matsvinn, enklere sagt kasting av nyttbar mat. Jeg vil si at flere unge studenter har blitt flinkere og mye mer oppmerksomme på konsumet av varene man kjøper, etter denne tiden vi har vært igjennom. Jeg har klart å implementere det jeg har lært i de forskjellige emnene, inn i min personlige økonomi. Bare det å kunne være mer bevist på hva man kjøper, hvor man kjøper, og om man i det hele tatt trenger det, har vært med på å styrke meg som person. Dette med en mer strukturert hverdag, og kunne vite hvordan være bevist på sine handlinger. Så for meg har denne pandemien gitt økonomiske problemer, men den har også kommet meg med nye økonomiske løsninger. Jeg kan si at jeg sitter her i dag med en litt mindre inntekt enn det jeg hadde for et år siden, men med en større økonomisk frihet, med mer sparing, fordi jeg tok tak og ble mer bevist på akkurat dette.

No economy, no matter how bad, can hold down a goal that is... | Picture  Quotes

Kildeliste:

https://www.telia.no/svitsj/

https://toogoodtogo.org/en

(Lese dato: 06.04.2021)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *